Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Μπουγιουρντί


Ετυμολογία
μπουγιουρντί < τουρκική buyruk, εντολή, διαταγήή από την λέξη buyrultu, απόφαση, διαταγή
(μαγειρική) είδος παραδοσιακής συνταγής, από φέτα τυρί, ντομάτα, πιπεριά καυτερή, ρίγανη, λάδι, ανακατεύοντας όλα τα υλικά ψήνεται στο σαγανάκι

Υλικά:
1 ώριμη ντομάτα
1 πράσινη πιπεριά
1 κομμάτι φέτα
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε την φέτα σε ένα μικρό πήλινο (όπως αυτά που τοποθετείται το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι), ή σε οποιοδήποτε μικρό πυρίμαχο σκεύος ή και σε αλουμινόχαρτο όπως στην φωτογραφία (εγώ συνήθως εκεί το κάνω).
Κόβουμε την ντομάτα και την πιπεριά σε ροδέλες και τα τοποθετούμε πάνω στη φέτα.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο (να πάει παντού) και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη
Ψήνουμε στους 200 C για ένα τέταρτο της ώρας περίπου.

Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε ό,τι άλλο τύπο τυριού θέλετε αν και ακόμη και με σκέτη φέτα γίνεται θαυμάσιο.


Σερβίρισμα:
Μετά το ψήσιμο ανακατεύετε με ένα κουτάλι να δέσουν τα υλικά και να πάει η ρίγανη παντού και το σερβίρετε μέσα στο πήλινο. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με φέτες ψημένου ψωμιού (ραντισμένες με ελαιόλαδο και ρίγανη).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου